Piešķir papildu 2 milj.eiro eksportējošo uzņēmumu atbalstam

raksta bilde

Ekonomikas ministrija

2023. gada 1. jūnija sēdē Ministru kabinets apstiprināja papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 2,19 milj.eiro apmērā eksporta darījumu apdrošināšanas pakalpojumu nodrošināšanai Latvijas uzņēmumiem.

Ekonomikas ministrijas 2023. gada valsts budžeta viena no pasākuma prioritātēm ir uzņēmumu izaugsmes, konkurētspējas un finansējuma pieejamības veicināšana. Papildu finansējuma piešķiršana labvēlīgi ietekmēs Latvijas eksportētājus, palīdzot tiem pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, kā arī ģeopolitiskās situācijas sekas. Piedāvātās garantijas samazinās uzņēmējiem starptautisko darījumu riskus, kuri ir pieauguši, saskaroties ar nenoteiktību starptautiskajos tirgos. 

“Sekmējot kopējo tautsaimniecības stabilitāti, turpināsim sniegt atbalstu uzņēmējiem, kuriem Krievijas agresīvā iebrukuma Ukrainā radītā  situācija ir būtiski mainījusi esošo saimniecisko darbību un nepieciešams koriģēt izaugsmes plānus. Esam piešķīruši papildu finansējumu ALTUM eksporta garantiju programmai, lai šī brīža ģeopolitiskajā situācijā eksportējošiem uzņēmumiem palīdzētu pārorientēties, stabilizēt situāciju ar saimnieciskās darbības izaicinājumiem un paplašināt eksporta tirgu ģeogrāfiju,” norāda ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Atbilstoši jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas eksports š.g. pirmajā pusē turpināja palielināties, tomēr pieauguma temps kļūst arvien vājāks. 2023. gada pirmajā pusē eksporta vērtība palielinājās par 3,0% jeb par 46 miljoniem eiro salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo pusi, tādējādi sasniedzot 1570 miljonus eiro. Kopumā tā ir pozitīva ziņa, kas liecina par to, ka mūsu eksports kļūst konkurētspējīgāks cenu ziņā. 

Ņemot vērā, ka eksports palielinās, ir svarīgi uzņēmējiem pasargāt savu biznesu pret ārvalstu pircēja nemaksāšanu vai maksātnespējas riskiem, jo apmaksa pēc piegādes jeb pēcapmaksa ir normāla eksportētāja ikdiena.

Kopš 2022. gada augusta, kad saskaņā ar Eiropas Komisijas apstiprināto atbalsta shēmu garantijas tiek izsniegtas arī par darījumiem ar debitoriem, kas reģistrēti ES un atsevišķās OECD valstīs,  līdz 2023.gada 30.aprīlim eksporta kredīta garantijas Latvijas uzņēmumiem piešķirtas 2 682 210 eiro apmērā, no tām eksporta garantijas uz attīstītajām valstīm 1 705 610 eiro apmērā un uz trešajām valstīm 976 600 eiro apmērā. Uz tādām attīstītajām valstīm kā Lietuva, Polija, Islande, ASV, Dānija, Lielbritānija, Rumānija, Spānija, Somija ir piešķirtas 19 garantijas uzņēmumiem no apstrādes rūpniecības un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarēm. Savukārt eksportam uz trešajām valstīm - Moldovu, Kazahstānu, Gruziju, Kirgizstānu, Armēniju, Tadžikistānu, Azerbaidžānu, Dienvidkoreju, piešķirtas 15 garantijas komersantiem no apstrādes rūpniecības un vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarēm.

Vienlaikus Apdrošinātāju asociācija ir aicinājusi rast iespēju Altum dalīties ar apdrošināšanas sabiedrībām, kuras Latvijā sniedz apdrošināšanas pakalpojumus tirdzniecības kredītu (debitoru parādu) apdrošināšanas veidā, ar informāciju apkopotā veidā par izsniegtajām eksporta kredītu garantijām un veiktajām izmaksās saskaņā ar tām, lai apdrošināšanas sabiedrības varētu gūt padziļinātāku ieskatu šo garantiju tirgū un lemt par iespējamu lielāku iesaisti eksporta kredītu garantiju izsniegšanā. Līdz ar to, Altum turpmāk reizi ceturksnī savā tīmekļvietnē publicēs to saimnieciskās darbības veicēju sarakstu, kuriem sabiedrība Altum izsniegusi garantijas, un sniegto garantiju apjomus. Tādejādi apdrošināšanas sabiedrības varēs gūt padziļinātāku ieskatu šo garantiju tirgū un lemt par iespējami lielāku iesaisti eksporta kredītu garantiju izsniegšanā.

Kā zināms, Latvijā valsts atbalstu eksporta darījumiem finanšu instrumentu veidā sniedz finanšu institūcija Altum, nodrošinot eksportējošiem saimnieciskās darbības veicējiem iespēju saņemt eksporta kredītu garantijas, tādējādi nodrošinoties pret ārvalstu pircēju maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu termiņu, kurš nav garāks par 730 dienām, izņemot lauksaimniecības produktu eksporta darījumus, kuriem atlikto maksājumu termiņš nevar garāks par 547 dienām, un darījuma summa ar vienu debitoru nav lielāka par 2 miljoniem eiro.

Īstermiņa eksporta kredīta garantiju programmas ietvaros atbalstu var saņemt komersanti un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, iesniedzot pieteikumu Attīstības finanšu institūcijā “Altum”. Tas nozīmē, ka vismaz līdz gada beigām eksportētāji varēs saņemt eksporta kredītu garantijas uz Eiropas Savienības valstīm un attīstītajām OECD valstīm neatkarīgi no eksportējošā uzņēmuma lieluma un iepriekšējo gadu eksporta apgrozījuma apjoma.

Apmācību kalendārs