Pašvaldības saņems līdzfinansējumu tranzītielu posmu pārbūvei

raksta bilde

Satiksmes ministrija atbalstījusi finansējuma piešķiršanu tranzītielu pārbūves uzsākšanai vairākās pašvaldībās, līdz ar to nākamajā gadā Gulbenē, Salacgrīvā, Alūksnē, Madonā, Valkā un Smiltenē ar valsts atbalstu varēs sākt atjaunot ielas, kas ir valsts autoceļu daļa.

Kopumā tranzītielu pārbūvei un projektēšanai no Satiksmes ministrijas budžeta programmas "Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana” nākamajā gadā paredzēts finansējums 2,2 miljonu eiro apmērā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits pauž, ka iepriekšējo divu gadu laikā ir izdevies ievērojami samazināt sliktā stāvoklī esošo reģionālo ceļu īpatsvaru un ieguldījumi to sakārtošanā plānoti arī turpmāk. “Pašvaldību tranzītielas ir būtiska sastāvdaļa autoceļu tīklā, tādēļ Satiksmes ministrija ir radusi iespēju atbalstīt pašvaldību pieteikumus nozīmīgu tranzītielu pārbūvei,” uzsver satiksmes ministrs.

Izvērtējot pašvaldību pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai, nolemts atbalstīt Gulbenes novada domes pieprasījumu un 2022. gadā piešķirt līdzfinansējumu 1,027 miljonus eiro apmērā Brīvības ielas pārbūvei posmā no Rīgas līdz Bērzu ielai Gulbenē. Kopumā valsts līdzfinansējums ir 80% no projekta īstenošanai nepieciešamā.

Limbažu novada domei piešķirts līdzfinansējums vairāk nekā 112 tūkstošu eiro apmērā, lai izstrādātu būvprojektu tiltam pār Salacu uz valsts galvenā autoceļa A1 Rīga (Baltezers) – Igaunijas robeža (Ainaži). Smiltenes novada domei atvēlēts līdzfinansējums gandrīz 79 tūkstošu eiro apmērā tranzītielas seguma atjaunošanai Smiltenē. Madonas novada dome nākamgad ar Satiksmes ministrijas atbalstu 430 tūkstošu eiro apmērā varēs atjaunot Rūpniecības ielas posmu no Augu ielas līdz dzelzceļa pārbrauktuvei.

Alūksnes novada domei 2022. gadā līdzfinansējums piešķirts 328 tūkstošu eiro apmērā Tālavas ielas pārbūvei Alūksnē. Arī Valkas novada domei 2022. gadā atvēlēts līdzfinansējums 192 tūkstošu eiro apmērā, kas paredzēti Zemgales ielas pārbūvei posmā no Rīgas līdz Raiņa ielai.

Šiem projektiem valsts budžeta līdzfinansējums nākamajam gadam ir 70%, bet atlikusī daļa jāfinansē novadam no saviem līdzekļiem.

Lemjot par to, kurus projektus atbalstīt, vērā ņemti vairāki kritēriji, tajā skaitā kopējā satiksmes intensitāte, kravas transporta satiksmes intensitāte, ielas seguma stāvoklis, kā arī zemes pieejamība projekta realizācijai un citi tehniski un praktiski apsvērumi. Pašvaldības finansējumu saņems pēc sadarbības līguma noslēgšanas ar VSIA “Latvijas Valsts ceļi”. No piešķirtajiem līdzekļiem varēs apmaksāt projektā plānotās darbības, kas var būt gan projektēšana, gan arī paši būvdarbi.

Līdzfinansējumu tranzītielu sakārtošanai pašvaldībās Satiksmes ministrija atvēl ik gadu. Piemēram, iepriekšējos gados ar valsts atbalstu atjaunots asfalta segums Jelgavā Miera un Aizsargu ielā, kā arī pārbūvēts tilts pār Platones upi. Tāpat Salacgrīvā atjaunotas Vidzemes, Viļņu un Pērnavas ielas, kas ir daļa no valsts galvenā autoceļa A1 Rīga (Baltezers) – Igaunijas robeža (Ainaži), kā arī veikti citi atjaunošanas darbi.

Apmācību kalendārs