TM piešķirtais budžets 2022. gadā tiks ieguldīts nozīmīgās iniciatīvās

raksta bilde

Otrdien, 23. novembrī, Saeima apstiprināja valsts budžetu nākamajam gadam. Tieslietu ministrijas un tieslietu sistēmas nozīmīgākie ieguldījumi – informācijas pieejamība bez maksas iedzīvotājiem atvērto datu veidā no svarīgām informācijas sistēmām, konkurētspējīgāka atalgojuma nodrošināšana Valsts probācijas dienesta darbiniekiem un pabeigts desmit gadu darbs pie PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas.

Kā norāda Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Tieslietu nozarei piešķirtais budžets nākamajam gadam ir vērsts uz tieslietu sistēmas un tās pakalpojumu digitalizāciju un modernizāciju, kā arī nozīmīgu darbu veikšanas, kas ilgtermiņā stiprinās Latvijas valsts vēsturiskās un valodas vērtības.”

Nākamā gada budžeta ietvaros plānots sabiedrībai bez maksas nodrošināt datus atvērto datu veidā no Nekustamā īpašuma valsts kadastra, Valsts adrešu reģistra, Augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas un Apgrūtināto teritoriju informācijas sistēmas. Tas noņems administratīvo slogu un finansiālu barjeru iedzīvotāju piekļūšanai datiem, kas raksturo Latvijas teritoriju, nekustamos īpašumus, būves, adreses un apgrūtinātās teritorijas.

Lai mazinātu personāla mainību un piesaistītu kvalificētus un pieredzējušos speciālistus, no nākamā gada plānots palielināt atalgojumu un nodrošināt sociālās garantijas Valsts probācijas dienesta darbiniekiem. Kvalificēts Valsts probācijas dienesta personāls ir atslēga, lai novērstu atkārtotu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu no probācijas klientu puses.

Tāpat 2022. gadā plānots noslēgt desmit gadu darbu pie PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma Latvijas valstij nodarīto zaudējumu aprēķināšanas.

TM piešķirtais finansējums tiks ieguldīts digitālo risinājumu uzlabošanai tiesās, nodrošinot mūsdienu apstākļiem atbilstošas informācijas tehnoloģijas un tiesu klientu kvalitatīvu apkalpošanu, piemēram, iegādājoties videokonferences iekārtas un ieviešot e-lietas risinājumus. Tāpat tiks ieguldīti līdzekļi tiesnešu profesionālās kvalifikācijas pilnveidošanai, lai uzlabotu tiesu spriešanas kvalitāti.

Lai stiprinātu otru latviešu valodas rakstības paveidu - latgaliešu rakstu valodu, plānots izveidot latgaliešu rakstu valodas konsultanta amatu. Proti, tiks piešķirts patstāvīgs valsts budžeta finansējums Valsts valodas centram vienas amata vietas nodrošināšanai, kuras pamatpienākumos ietilps ar latgaliešu rakstu valodu saistīti jautājumi.

Nākamā gada valsts budžeta līdzekļus paredzēts novirzīt arī citu svarīgu pasākumu īstenošanai tieslietu nozarē:

  • nodrošināta iespēja izbeigt piespiedu dalītā īpašuma tiesiskās attiecības privatizētajās daudzdzīvokļu mājās starp dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem;
  • nodrošināta informācija zvērinātiem notāriem amata darbību izpildei bez maksas;
  • stiprināta Valsts tiesu ekspertīžu biroja kapacitāte;
  • pielāgotas Uzņēmumu reģistra informācijas sistēmas, nodrošinot dokumentu publisku pieejamību, kā arī Eiropas biznesa reģistru savstarpējās savienojamības sistēmas integrācijas sekmīgu darbību.

Apmācību kalendārs