Decembrī būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,5 %

raksta bilde

2021. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,0%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 0,7 %, bet būvmateriālu cenas – par 0,2 %.

Decembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums elektriķiem un montētājiem.

2021. gada decembrī, salīdzinot ar 2020. gada decembri, būvniecības izmaksas palielinājās par 12,0 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 17,8 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 7,3 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 4,7 %.

Būvniecības izmaksu pārmaiņas

(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

2021. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 3. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 2,7 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 4,0 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 2,0 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 0,8 %.

2021. gada 4 ceturksnī, salīdzinot ar 2020. gada 4. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 11,7 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 17,5 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 6,9 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 4,5 %.

2021. gadā 12 mēnešu vidējais būvniecības izmaksu līmenis salīdzinājumā ar 2020. gada 12 mēnešu vidējo līmeni Latvijā palielinājās par 6,7 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 9,1 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī strādnieku darba samaksa pieauga par 4,1 %.

Informācija par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2022. gada janvārī tiks publicēta 25. februārī.

Metodoloģiskā informācija

2021. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedza ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē bija iekļauti būvuzņēmumi, kam 2020. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90,3 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 34 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Pārskatu par būvniecības resursu cenām par decembri iesniedza 95,6 % uzņēmumu, iesniegto datu apjoms un to kvalitāte būtiski neatšķiras no iepriekšējiem periodiem. Decembrī kopējais būvniecības izmaksu indekss atbilst statistikas pamatprincipiem un vispārīgajiem kvalitātes kritērijiem.

Plašāka informācija par būvniecības izmaksu indeksiem Latvijā pieejama Oficiālās statistikas portāla sadaļā "Aprakstošie metadati".

Apmācību kalendārs