Pilnībā ierobežoto nozaru komersantiem apgrozāmo līdzekļu grants un algu subsīdija būs pieejama līdz janvāra beigām

raksta bilde

Apstiprinot grozījumus apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdiju atbalsta programmās, Ministru kabinets š.g. 30. novembrī lēma pagarināt atbalsta saņemšanas periodu pilnībā ierobežoto nozaru komersantiem.

Ņemot vērā valstī joprojām noteiktos ierobežojumus, vairāku nozaru komersantiem darbība joprojām ir liegta arī pēc šā gada 15. novembra. Tāpēc Ekonomikas ministrija rosināja pilnībā ierobežoto nozaru komersantiem pagarināt atbalsta sniegšanas periodu līdz 2022. gada 31. janvārim.

Atsevišķām nozarēm sniegt savus pakalpojumus saistībā ar epidemioloģisko  drošību un sabiedrības veselības aizsardzību joprojām ir liegts. Uz ārkārtējās situācijas laiku pieņemtie ierobežojumi ilgs līdz nākamā gada 11. janvārim un tām nozarēm, kuras līdz tam laikam nevarēs strādāt, turpināsim sniegt atbalstu, lai palīdzētu uzņēmumiem noturēt sociāli atbildīgus  darbiniekus, kā arī kompensētu uzņēmumu apgrozījuma kritumu, uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Attiecīgi gan apgrozāmo līdzekļu grantu, gan algu subsīdiju par š.g. decembri un nākamā gada janvāri varēs saņemt komersanti, kas darbojas šādās nozarēs:

  • NACE 93.21 Atrakciju un atpūtas parku darbība,
  • NACE 93.29 Cita izklaides un atpūtas darbība,
  • NACE 92.00 Azartspēles un derības, 
  • NACE 56.30 Bāru darbība.  

Citi kvalificēšanās kritēriji un atbalsta apmēra nosacījumi abās programmās paliek nemainīgi.

Minēto atbalsta pagarināšanu pieļauj arī Eiropas Komisijas (EK) sagatavotie Pagaidu regulējuma grozījumi, kas pieņemti šā gada 18. novembrī. Ņemot vērā grozījumus EK Pagaidu regulējumā, apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta programmā palielināts maksimālais atbalsta slieksnis saistīto uzņēmumu grupai no 1,8 miljoniem EUR līdz 2,3 miljoniem EUR.  

Ekonomikas ministrija prognozē, ka attiecīgo nozaru komersantiem atbalsta sniegšanai vēl divus mēnešus apgrozāmo līdzekļu granta programmā nepieciešams papildu finansējums 8,4 miljonu EUR apmērā, savukārt algu subsīdiju programmā - 9 miljoni EUR. 

Vienlaikus līdz ar grozījumiem abu atbalsta programmu noteikumos noteikts, ka uzņēmumiem iesniegums atbalsta saņemšanai par 2021. gada decembri un 2022. gada janvāri elektroniski jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā līdz nākamā mēneša 15. datumam, t.i. attiecīgi līdz 2022. gada 15. janvārim un 15. februārim.

Līdz ar apstiprinātajiem grozījumiem algu subsīdiju programmā, noteikts, ja Nacionālā Veselības dienesta rīcībā nebūs informācija par darba ņēmēja, pašnodarbinātās personas vai patentmaksātāja vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanu, tad VID pieprasīs pašnodarbinātai personai, patentmaksātājam vai darba devējam iesniegt citas ES dalībvalsts vai citas Eiropas Ekonomikas zonas valsts izsniegtu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas izdots atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2021. gada 14. jūnija regulai (ES) 2021/953.

Detalizēti ar grozījumiem MK 2020.gada 10.novembra Nr.676 “Noteikumos par atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai” (5.9. punkts) un grozījumiem Ministru kabineta 2020. gada 10. novembra noteikumos Nr.675 “Noteikumi par atbalsta sniegšanu nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 krīzes apstākļos" (5.15. punkts) var iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu portālā.

Apmācību kalendārs